A szén-dioxid fürdő élettani hatásai

A bőrön keresztül felszívódó szén-dioxid gáz – tudományos mérésekkel alátámasztottan – javítja a bőr hajszálereinek keringését: a bőrerek tágulását, a hajszálér-keringés javulását és a véráramlás sebességének növekedését a hajszálerek mikroszkópos vizsgálataival (kapillár-mikroszkópos vizsgálatok) igazolták.

A bőr hajszálereinek tágulása – a szén-dioxidfürdő ideje alatt – szabad szemmel is jól látható a gázzal érintkező bőrfelületeken: a bőr hajszálerein átáramló vér mennyiségnövekedése gyors és igen látványos. Ez a folyamat a kezelés hetedik-nyolcadik percében kezdődik és a tizedik-huszadik perc környékén éri el a maximumot. A test felületi, közvetlenül mérhető hőmérséklete 1,6-4 Celsius fokos emelkedést mutat, jelezve a bőr alatt futó hajszálerek kitágulását.

A vérkeringésbe kerülő és a szervezetben eloszló szén-dioxidnak mindezeken kívül a keringésre gyakorolt általános hatásai is vannak. Az erek tágulata a bőrön át bekerülő és a vérplazmában feloldódó szén-dioxid hatására következik be: 15 percnyi kezelést követően már jól érzékelhető a véráramlás sebességének fokozódása: a sípcsonti verőér (tibiális artéria) véráramlása például akár 40 százalékos sebességnövekedést is mutathat. A vénás vér- és a nyirok-visszaáramlás ugyancsak fokozódik: a különféle mérési eredmények alapján 250-1300 milliliterrel több vér kerül a keringésbe.

A hajszálerek keringésének (mikrokeringés) különféle paramétereit mérve azt is sikerült igazolni, hogy a széndioxid-fürdő keringésre gyakorolt előnyös hatásai hosszabb távon is megmaradnak a szövetekben, és több mint 3 hónapon át kimutathatóak. Az emberi bőrön átdiffundáló szén-dioxid alapú gázelegy azonnali értágító, vérkeringést fokozó hatású a bőr és a bőr alatti kötőszövetekben, és nehány percen belül hasonló keringésfokozódás tapasztalható a belső szervekben is. A keringés teljesítménye nő, a véreloszlás a perifériás keringés szempontjából kedvezőbbé válik.

A helyileg alkalmazott, bőrön keresztül felszívódó szén-dioxid gáz alkalmazásának előnyös élettani hatásai a szövetekben: 

• A vörösvérsejtek oxigénszállító molekulája (hemoglobin) fokozottabb mennyiségű oxigén szállítására válik képessé (a molekula úgynevezett disszociációs görbéje jobbra tolódik);

• széndioxid alkalmazásának hatására nemcsak a bőrben hanem az izmokban is emelkedik az oxigén koncentrációja. Ennek oka, hogy a széndioxid - a szövet  pH csökkenésén keresztül - elősegíti az oxigén leadást , így a szövetek több oxigénhez jutnak;

• A vér áramlási sűrűsége (viszkozitása) csökken, így a vér a korábbiaknál könnyebben tud áramlani a hajszálerekben;

• A hajszálerek kitágulnak;

• Az elzárult vagy beszűkült hajszálerek átjárhatósága visszaállíthatóvá válik (rekanalizáció);

• A perifériás bőrhőmérséklet emelkedik;

• A vénás visszafolyás növekszik, a vérkeringés tehát a nagyerek szintjén is javul;

A teljes testfelületen alkalmazott szén-dioxidfürdő néhány további előnyös hatása:

• A szív koszorúerei (koronáriák) ugyancsak kitágulnak, a pulzusszám, illetve a vérnyomás is csökken;

• A légzés mélyül, ami szintén a keringés teljesítményének fokozódását eredményezi;

• A végtagok keringése ugyancsak javul (keringés redisztribució a végtagok irányába).

• A veseartériák kitágulnak, és a vizelet-kiválasztás is növekszik;

• Fokozódik továbbá az agyi vérkeringés is.

• Több mint 3 hónapon át megmaradó hatékonyságát több klinikai vizsgálat is alátámasztja a nem gyógyuló sebek kezelésében.

• Hosszabb távon is elősegíthető az artériás hajszálerek keringésének javulása, amely alapvető fontosságú a krónikus sebek gyógyulásának folyamatában.

• A szén-dioxid gázzal végzett kezeléssel szövődmények és negatív mellékhatások nélkül érhető el a krónikus sebek környezetében elhelyezkedő hajszálerek keringésének jelentős javulása, és a módszer kiegészítő terápiaként történő alkalmazása immár tudományosan is alátámasztottnak tekinthető.

Melyek a szén-dioxid fürdő ellenjavallatai?

A széndioxid-fürdő ellenjavallatai gyakorlatilag megegyeznek a gyógyfürdős kezelések ellenjavallataival: keringési elégtelenség, nem stabil angina pectoris, szívinfarktus, perifériás trombózis, agyi trombózis, illetve agyvérzés után 3 hónapon belül semmiképp nem javasolható a széndioxid-fürdő alkalmazása. Ellenjavallatot jelenthet továbbá a trombózishajlam, a tüdőembólia, a gyulladásos betegségek, valamint a gyakori eszméletvesztéssel járó kórképek. A kezelés nem alkalmazható továbbá terhesség és menstruáció alatt.